GeekMeet #1, Tg. Mureș

Sîmbătă, 29 nov., am participat din nou la un GeekMeet, de data asta chiar aici la Tg. Mureș. Evenimentul a fost organizat de Gyorgy Fekete și Filip Cherecheș-Toșa, a fost găzduit de o cafenea locală în condiții destul de bune (wireless , fumat ) și s-a bucurat de prezența cîtorva zeci de participanți.

Pentru mine a fost al patrulea la care particip, și al treilea la care sînt invitat să vorbesc. Lista prezentărilor a fost așa:

  1. Alex Deva - Alo, aici Webu’!
  2. Bodi Zsolt - Widgets Everywhere
  3. Grávuj Miklós Henrich - Cum să începem în freelancing
  4. Aurelian Săndulescu - De ce fericirea va bate criza financiară
  5. Filip Cherecheș-Toșa -Despre pasiune
și-a fost precedată de un intro ținut tot de Filip.



Eu locuiesc în Tg. Mureș de aproape 2 ani, și abia cunosc cîteva persoane de-aici. (Mda, sînt și cam antisocial.) De-aia pentru mine principalul cîștig a fost să cunosc comunitatea locală, și am fost surprins foarte plăcut. De pildă, habar nu aveam că exista un grup LUG (Linux Users Group) în oraș. (Ba chiar Emil Cheriches a fost amabil să mă ducă acasă cu mașina, lucru pentru care îi mulțumesc.)




Am vorbit despre Arabela, platforma de notificări vocale la care lucrez deja de ceva vreme. Prezentarea mea s-a numit "Alo, aici Webu'!" Am început cu un accident de mașină, am trecut pe la asasinarea lui Kennedy și cu ajutorul unui mecanic auto am intrat în prezentarea propriu-zisă, pe care am încheiat-o cu un clip din Arabela.



Am făcut și două demonstrații -- una cu un serviciu meteo la care poți auzi cum e vremea la Tg. Mureș, iar alta cu cirip.ro, cînd telefonul a sunat și a anunțat asistența că mi-am schimbat statusul pe site.



Mi-a ieșit bine și lumea mi-a pus o grămadă de întrebări, mai puțin cea de care mi-era cel mai teamă: ce se întîmpla dacă în loc să scriu "Totul e perfect!" pe cirip, aș fi scris "Si iata cum Arabela vb la tel si-ti dovedeste k e utila"?
Raspunsul e aici; evident, problema ține de lipsa diacriticelor și de prescurtări stil copii de 12 ani scăpați pe irc. Soluția e ca în aplicații practice să nu ai de ascultat prea mult conținut scris de utilizatori.

Oricum, am primit feedback "extrem de pozitiv" și mă bucur foarte mult. Dacă a avut priză la participanții unui geekmeet (care sînt experți în servicii online), înseamnă că ideea are potențial.



Aștept deci și mai multe păreri despre prezentare și despre produs, și sper să colaborez cu cît mai mulți dintre voi!



Zsolt a ținut o prezentare despre widgets pentru telefoane mobile. Eu știam de Opera Widgets pentru WM5 si de WidSets pentru Symbian S60, dar nu știam că-s atît de ușor de creat și că pot fi atît de puternice. Mi-am pus în cap să încerc și eu să scriu unul. Am mai scris widget-uri pentru OSX, și din cîte spunea Zsolt, procedeul e întru totul similar. Totuși, ca și în cazul majorității aplicațiilor mobile, problema e -- în termenii folosiți de cîțiva participanți -- "cît de rău îți omoară telefonul". (Da, unul din lucrurile mișto la IT este că moartea și optimizarea au grade de comparație.)


I-aș recomanda lui Zsolt să nu se oprească aici. Ar putea să facă un blog dedicat acestor aplicații widget, pe care sa publice noutăți și tutoriale. Eu unul m-aș abona imediat.


Henrich a vorbit, sînt sigur fără să știe, despre aproximativ același lucru despre care am vorbit eu la Cluj ultima dată:

Mi-a părut bine că nu sînt singurul care crede că acele lucruri sînt cu adevărat importante în freelancing, deși Henrich le-a structurat puțin altfel, iar prezentarea lui nu a conținut scene de violență ori pe Beatrix :) (ceea ce poate ca e un avantaj pentru el).




Henrich are un blog destul de opinat, găzduit într-un site pe care și l-a creat de unul singur și care a ieșit foarte bine.


Aurelian mi-a plăcut tare mult, mai ales prin contrast cu mine însumi. Omul îmi pare un idealist incurabil, un optimist înnebunit după călătorii, dar totodată un analist cu capul pe umeri și un profesionist capabil. Ne-a explicat cît de important e să fii fericit acolo unde te afli, acolo unde lucrezi și unde trăiești, și am reținut un mare adevăr din prezentarea lui:

"Diferența între o afacere în care te implici de plăcere și una în care te implici din obligație este falimentul."




Vi se pare cam extrem? Mie nu. Dacă vi se pare extrem, spuneți-mi vă rog, care a fost ultima treabă în care v-ați implicat fără tragere de inimă și care să fi avut succes?


Filip a preluat ștafeta de la Aurelian și ne-a vorbit despre pasiune și despre rolul ideii într-o afacere (web). E un lucru știut dar desconsiderat că ideea singură cîntărește, la finalul proiectului, destul de puțin merit. De la idee la realizare drumul e mult mai lung decît pare, iar singurul combustibil eficient pentru a parcurge acel drum este pasiunea. Uite, eu de pildă cred că ideile nu ni-s date ca să le ținem în interiorul capului, și din cauza asta atunci cînd imi trece cîte una pe-acolo, mă straduiesc sa o pun în practică chiar dacă nu sînt un specialist în acel domeniu, dacă însă mă pasionează. (Așa m-am apucat de pildă să scriu o povestioară de ficțiune, o piesă de teatru radio, să produc un scurt-metraj, să scriu o lucrărică de lingvistică...)



Prezentările lui Filip sînt frumoase pentru că el e un tip tare spontan, care n-are nevoie de pregătiri și repetiții. Are un bagaj de cunoștințe și o experiență care îi permit să abordeze subiectul dorit într-o manieră foarte relaxată și haioasă, fără să îl dilueze ori să devină plicticos. Cred că ăsta e un talent înnăscut. (Cel puțin mi-ar conveni să fie așa, ca să am eu o scuză!)


Mai multe poze vedeți de la Gyorgy, de la LUG Mureș, si de la Henrich (nu, nu mă scobeam în nas). Ceva clipuri se găsesc aici, la Veevo. Dacă mai găsesc, am să mai adaug link-uri spre ele.

Moved over to blogspot.com

Unfortunately, my old blog host, blogpub.ro will soon be discontinued by its author and owner, Sergiu Truta. That means I'm now a blogspot blogger, after having imported all my posts and your comments from my old blogpub.ro address.

To do the import, I wrote a Ruby script that parsed blogpub.ro's RSS feed (Sergiu was kind enough to include post tags in it), and generated an Atom feed that I could import at draft.blogger.com. As you can see, it worked pretty well.

Please change your RSS feeds if you've been subscribed to the one at blogpub.

Thanks Sergiu for the free service!