Literatura clasica pe scurt

1. "Madame Bovary", de Gustave Flaubert. 778 de pagini.

O femeie care își înșală soțul cu:
  • cofetarul
  • lăptarul
  • farmacistul
  • proprietarul unei prăvălii de obiecte de croitorie
  • un vecin bogat
intră în depresie, înghite otravă și moare.


2. "Razboi și pace", de Lev Tolstoi. 1200 de pagini.

Un tînăr nu vrea să meargă la războiul unde Napoleon cucerește Moscova pentru că e îndrăgostit de o fată care apoi se căsătorește cu altul. Sfîrșit.


3. "În căutarea timpului pierdut", de Marcel Proust. 1600 de pagini.


Un tînăr astmatic suferă de insomnii pentru că maică-sa nu-l pupa la culcare. A doua zi (pag. 486, vol. 1) el mănîncă o prăjitură și scrie o carte. În aceeași seară (pag. 1344, vol. 4) are un atac de astm pentru că nici prietena lui nu-l pupă. Totul se termină cu un mare bal (vol. 7) cînd deja cu toții sînt bătrîni.


4. "Romeo și Julieta", de William Shakespeare.


Un băiat și o fată se îndrăgostesc nebunește dar familiile lor declară că asta e o dragoste interzisă. Cele două familii se luptă cu cruzime și sînt multe victime. Un popă are o idee tîmpită și tinerii îndrăgostiți mor cînd beau otravă în loc de somnifer. Sfîrșit.


5. "Hamlet", de William Shakespeare.


Un prinț care suferea de insomnie se plimba pe zidurile castelului și întîlnește fantoma lu' tac-su care îi destăinuie că a fost ucis de unchi, care se culca cu mama lui și că omul lui de încredere este tatăl iubitei sale, care între timp se sinucide cînd află că prințul i-a omorît tatăl. Pentru a se răzbuna pe unchiul care i-a ucis tatăl și s-a culcat cu maică-sa, prințul îl omoară pe unchi după ce a stat de povești cu un craniu. Apoi el însuși e ucis de fratele iubitei care a înnebunit și s-a sinucis.


6. "Oedip", de Sofocle


Un tîmpit nu ascultă de un orb, își omoară tatăl și o mănîncă pe maică-sa după ce i-a scos ochii. Pe chestia asta au apărut psihanaliștii care-ți dovedesc că tu mergi pe aceeași cale și îți scot ochii la fiecare ședință.


7. "Othello", de William Shakespeare.


Un rege tîmpit are un ticălos de prieten care se supără pe el pentru că nu-i dă un job de funcționar public și, ca răzbunare, îl convinge că nevastă-sa îl înșală. Regele cel tîmpit îl crede și o omoară pe regină. Imediat după aceea descoperă că ea nu-l înșelase, deci îl arestează pe ticălos și se sinucide.