După mai multe căutări și comparații online, am decis că următoarea mea tastatură va fi Kinesis Freestyle, pe care am și primit-o sîmbătă.
Cei de la Kinesis oferă mai multe modele de tastaturi ergonomice atît pentru Mac cît și pentru PC; citind review-uri pe alte bloguri mi s-a părut că Freestyle e modelul preferat de mai mulți programatori interesați de îmbinarea productivității cu ergonomia.
Tastatura e formată din două bucăți conectate între ele printr-un cablu de circa 33 cm (la cerere se poate livra și cu un cablu mai lung) și o articulație de plastic care se poate desprinde. Folosind articulația, cele două bucăți pot fi racordate la unghiuri variabile.
Ambele bucăți dispun de suporturi pentru încheietura mîinii, care sînt demontabile și acoperite cu cauciuc învelit.
Tastatura poate fi folosită orizontal sau înclinat față de planul mesei. Înclinarea poate fi la 10 sau la 15 grade; un accesoriu pe care încă nu îl am permite și 90 de grade (!). Montajul este foarte simplu și nu pune nicio problemă.
Unghiul cu masa și unghiul dintre cele două bucăți rezolvă cea mai mare parte din aspectul ergonomic al produsului. Într-adevăr, poziția fiziologică, normală a brațelor este în mod evident scopul său declarat și atins. Oboseala și durerile cauzate de poziția nefirească a palmelor pe o tastatura obișnuită nu au cum să apară pe Kinesis Freestyle.
Tastatura se conectează la USB printr-un cablu destul de gros, bine ecranat, și suficient de lung pentru orice nevoi. Varianta pentru Mac are culoarea albă și un layout corespunzător pentru taste utile în OSX.
Astfel, există taste funcționale F1-F12, care îndeplinesc și funcții obișnuite pentru o tastatură Apple: controlul strălucirii ecranului, Exposé, Dashboard, multimedia, disk eject. De asemenea, există taste de navigare: Home / End, Page Up / Down, săgeți. (Delete și Backspace sînt taste separate.) În plus însă, Kinesis Freestyle oferă taste dedicate pentru următoarele funcții:
- Force Quit
- Dock show/hide
- Off / Sleep
- Next / Previous browser page
- Next / Previous tab -- funcționează de pildă în Adium
- Cut, Copy, Paste
- Select All
- Undo
În ce privește scrierea de text obișnuit, lung, mi-a luat foarte puțin timp ca să mă adaptez la Kinesis Freestyle. După nici 30 de minute puteam scrie orbește la cel puțin aceleași viteze ca pe tastatura standard. Am observat că folosesc preponderent tasta "spațiu" din dreapta și tasta Shift din stînga. Celelalte taste alterante (Alt, Ctrl, Cmd) par a-mi fi mai accesibile pe mîna stîngă, dar nu cu ușurință, ceea ce complică puțin scrisul cu diacritice -- care se obțin prin combinații cu tasta Alt.
Această tastatură nu vă va încetini viteza de scriere -- ba chiar, dacă scrieți extrem de mult text literar (adică nu programare, Excel etc.) veți scrie și mai rapid obosind mai puțin. Totuși, pentru genul de activități care presupun privirea tastaturii este nevoie de o perioadă de acomodare.
Trebuie spus că cei care au de transcris (cules) cantități mari de text vor găsi extrem de utilă plasarea hîrtiilor între cele două module, economisind astfel spațiu pe birou și mai ales efort fizic.
Nu există bloc numeric separat și nici suprapus (ca la laptopuri), deci contabilii sau utilizatorii de Blender vor fi dezamăgiți. Varianta de Mac are 4 LED-uri dintre care doar două (Caps si Fn/Sleep) sînt funcționale; celelalte două deși sînt specifice Windows au fost păstrate probabil din considerente arhitecturale.
Aș spune că principalul dezavantaj al lui Kinesis Freestyle este nivelul de zgomot. Tastele nu fac click ca în anii '90, dar nu sînt nici extrem de silențioase, ca la tastaturile originale Apple din aluminiu. Mai degrabă seamănă cu generația precedentă, din plastic. Deci dacă nivelul de zgomot vă e factor determinant în alegere, probabil ar trebui să căutați altceva. Dar dacă ascultați muzică în timp ce lucrați, ori nu aveți în cameră persoane care au nevoie de liniște, zgomotul generat de această tastatură nu va fi o problemă.
Cursa tastelor pare a fi mai mare decît la o tastatură Apple, dar contactul se realizează devreme, ceea ce înseamnă că tastele pot fi apăsate mai ușor, reducîndu-se astfel atît oboseala cumulativă, cît și nivelul de zgomot.
În concluzie, nu știu dacă e chiar cea mai bună tastatură posibilă, dar cu siguranță e una dintre cele mai bune pe care le-am folosit în ultimii 20 de ani. Pentru cantități mari de text literar este cu siguranță foarte potrivită; pentru programatori, reprezintă cel puțin un cîștig ergonomic.
Din cîte văd, tastaturile Kinesis nu sînt disponibile spre vînzare deocamdată în România. Modelul folosit de mine a costat $149 și consider că prețul, deși cam mare, este pe măsura performanțelor produsului.
Avantaje:
- ergonomie excelentă
- poziții reglabile
- taste utilitare foarte practice
- extrem de simplu de instalat
- disponibil pentru Mac și PC
- spațiu între module pentru caiet, transcrieri
- curbă de adaptare foarte bună
- nu este o tastatură extrem de silențioasă
- nu are decît 12 taste funcționale
- nu are Num Lock
- nu are bloc numeric
- afișează un cablu în plus pe birou (între module)
- preț
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu