S-o gatat netu'

Iaca un articol publicat de amicul meu Sergiu Partenie pe forumul utilizatorilor români de Mac, reprodus cu acordul autorului:

La revedere IPv4, salut IPv6!

Adresele de IP pe care le folosim cu toții acuma - versiunea 4, IPv4 - cele cu număr.număr.număr.număr (129.168.1.1) - sunt pe cale să se termine. 4 miliarde părea un număr mare în 1980. Săptămâna asta asta tocmai s-a trecut de 90% alocare și statisticile (care până acum au fost corecte) spun așa:

  • la mijlocul/sfârșitul lui 2011 autoritatea centrală care distribuie adrese de IP țărilor/zonelor va rămâne fără adrese de dat.
  • la sfârșitul lui 2012 autoritățile zonale vor rămâne fără adrese de dat ISP-urilor.

Și cam din decembrie 2012 nu se va mai putea lega nici un utilizator nou la Internet.

Soluția ? Soluția există de mult - IPv6 - adresele sunt de forma HEXA:HEXA:HEXA:HEXA:HEXA:HEXA:HEXA:HEXA (2001:db8:85a3:0:0:8a2e:370:7334) și oferă 340 de miliarde de miliarde de miliarde de miliarde de adrese posibile. Cu IPv6 nu mai este nevoie de NAT, DHCP, adrese de rețea private & co. Când ai 340’282’366’920’938’463’463’374’607’431’768’211’456 de adrese posibile, nu are de ce să îți mai fie teamă că cineva îți va scana rețeaua. Considerând toate adresele de IPv4 ca volumul unui iPod, adresele de IPv6 ar fi cât toată planeta Pământ.

Problema e că IPv6 nu e compatibil cu IPv4 și trebuie ca software-ul să îl suporte.

Mac-urile știu de IPv6 din construcție. [...] Dar marea majoritate a celorlalte routere “de casă” nu știu de IPv6.

Windows XP nu știe implicit de IPv6 - e ceva opțional care trebuie instalat.
ISP-urile? Le este lene să se chinuie și cu configurațiile de IPv6. Dacă nu cere nimeni, de ce sa se chinuie ? Și utilizatorii nu știu. Și ar trebui să schimbe routerele existente cu unele mai deștepte. Și ar trebui să educe clienții... greu.

Ce ne facem?

Ne informăm și îi informăm și pe alții. Întrebăm la ISP-ul nostru când va fi disponibil IPv6. Povestim povestea și altora.

Ce să mai adaug? Sunați la ergheeșii voștri respectivi și întrebați-i ce planuri au privind trecerea la IPv6. Dacă suficienți clienți îi întreabă, poate-poate cineva o să se apuce de treabă. Dar dacă noi nu dovedim niciun interes, mai mult ca sigur se va aplica legea lui "lasă bă că merge-așa..."

1 comentarii:

Eu am configurat o retea de 26 de xp-uri cu ipv6 pentru ca, odata, nu putea sa umble orice gigel sa schimbe el adresa ca se credea mai destept decat adminul (nenumarate cazuri), a doua oara din motive de securitate pentru ca acelasi gigel nu mai putea scana reteaua, si, nu in ultimul rand, ca sa "imi formez degetele" pentru ipv6, in ideea de a implementa protocolul la nivelul unui intreg isp.

Bineinteles, in scurt timp, au renuntat pentru ca integratorii unui erp nu se "descurcau" cu noua adresare, iar eu devenisem brusc indispensabil, situatie neconfortabila atat pentru ei cat mai ales pentru mine.