GeekMeet #3 in Cluj-Napoca

Si-a mai trecut un GeekMeet...

Ieri, la invitatia lui Filip, am participat si-am tinut o prezentare la al treilea GeekMeet din Cluj-Napoca. S-au strins vreo 50-60 de oameni destepti si marea majoritate cu ceva interesant de spus sau de aratat.

Am ajuns cu intirz

iere de 2 minute, din cauza ca desteptii de la Raiffeisen nu au spus desteptilor de la OMV ca serviciul de plata cu cardul o sa fie nefunctional mai mult timp, iar desteptii din urma nu s-au gindit sa puna un afis in sensul asta pina nu le-am zis eu. In consecinta, am stat 20 de minute degeaba la ei la ghiseu in timp ce ei au printat afisul ala nenorocit (!!) ca ABIA APOI sa imi returneze cardul ca sa pot fugi, pe picioare, la bancolactul de la Kaufland, sa scot cash, sa fug inapoi, sa platesc, sa-mi recuperez masina, si sa plec mai departe la drum...

Anyway. Back to the point.

Sirul prezentarilor a fost inceput de Bobby Voicu, care-i -- pentru cine nu stie, si spre perpetua si carismatica sa uimire -- noul sef

al Yahoo! Romania. Prezentarea lui Bobby e pe Trilulilu aici.

vorbind la geekmeet #3 in cluj

In urma/umbra lui Bobby a fost rindul meu, cu o prezentare cu titlul "Web Freelancing - Cum sa nu-ti ucizi clientul". Inca nu m-am gasit filmat pe undeva, dar daca ma descopar, va spun. Poze sint pe flickr-ul lui Avram Seby si anume aici; daca mai apar si prin alta parte, am sa mai scriu.

Bobby n-a fost de acord cu mine la citeva puncte, desi cred ca nu vorbeam chiar de acelasi lucru. In prezentare, eu sustineam ca e foarte periculos sa lucrezi pentru mai multi clienti simultan, iar Bobby -- care a fost freelancer vreo citiva ani -- zicea ca nu e bine, cum spune francezul Goethe, "to put all your eggs in the same basket".

Eu cred ca o astfel de atitudine, pe termen lung, nu poate crea o relatie sanatoasa intre freelancer si client -- sau, cum s-ar spune: cum iti asterni, asa dormi. Mai cred ca trebuie, ca freelancer, sa urmaresti un status quo in care ii devii indispensabil clientului, astfel incit sa nu fii in pericol ca el sa te anunte brusc ca nu mai are nevoie de serviciile tale -- cu alte cuvinte, sa elimini riscul, in loc sa tratezi simptomul.

Da' cine stie? Poate de-aia a ajuns Bobby mare sef la Y!, iar eu, (inca) nu.

Prezentarea celor de la UberVU (Vladimir Oane si Dragos Ilinca au venit) a fost reusita si i-am rugat sa-mi trimita o invitatie pentru beta-ul lor. Ma numar printre cei pe care au reusit sa-i convinga (am vazut ca unii spectatori erau mai sceptici), si eu unul chiar cred in valoarea (plus-valoarea, cum tot spune Sergiu Biris) unei astfel de unelte. Mai mult, cred ca am putea colabora!

Sergiu Biris de la Trilulilu a spus lucruri foarte practice despre start-up-uri online, si tind sa ii dau dreptate. Desi aparent in prezentarea lui au cam existat citeva contradictii, sint convins ca stie ce spune, si daca vreodata o sa reusesc sa pornesc o afacere online, as face aproape totul dupa cum a spus el (filmarea aici). Cu toate ca in timpul prezentarii a facut o gramada de referiri directe la mine -- majoritatea corecte, toate simpatice -- se pare ca cele spuse de mine nu l-au impresionat prea mult, incit in blogul lui despre GeekMeet nici nu ma pomeneste :) Ce-i drept, ne aflam deocamdata la poli filosofici oarecum opusi.

Ce s-a spus apoi despre ArtistBay a fost conceptual OK, doar ca vorbitorul (poate din cauza de trac?) n-a sustinut atit o prezentare, cit o defensiva a produsului. Care, de altfel, nici n-a mers. Fiind facut in Java! Ca sa-l citez: "...pentru ca Java e scalabil... in fine, pentru ca asta stim" Nu pot sublinia indeajuns cit e de gresit sa folosesti o unealta doar pentru ca-i singura pe care o cunosti. La naiba, am scris o carte intreaga pe tema asta!

Una cu alta, ca de obicei, nota 10+ lui Filip si lui Alex (foarte operativ si eficient!) pentru toata organizarea si pentru prezenta. La inceput ii simteam mai emotionati, acum au fost in elementul lor si se vede ca ne tin pe toti bine in mina :) Ii multumesc lui Filip ca m-a invitat, mi-a imprumutat Macbook-ul pentru prezentare, si dupa aia mi-a scris ca a iesit foarte bine.


P.S. Ce zice Filip; ce zice Sergiu Biris; ce zice Alex Gugurel; ce-a zis Ciprian Dragoi.

8 comentarii:

Intotdeauna e o placere sa te-ascult si sa vorbim! :)
Batem campii in acelasi stil ;)

 

ar trebui sa ajung si io odata la geekmeet :D

 

Daca tot veni vorba, ar trebui sa adaugi trackback la blogpub... :)

 

si ping, si alte chestii...astept voluntari :D

 

Si tu si americanul bobby aveti dreptate, dar ceea ce face sa para ca sinteti la poli opusi e faptul ca cel putin din cum ai scris tu, fiecare concept a fost scos din contextul care l-ar fi validat. In alte cuvinte, e foarte normal - si recomandat - ca la inceputul unui business sa te rezumi (and thank god you got them) la 1-2 clienti majori(alesi cu discernamint), DACA nu ai suficiente resurse (umane)si financiare (you gotta give some to get some) ca sa poti face altfel. But if you played your cards right, de acolo te poti extinde treptat si sa-l ajungi din urma pe bobby, poate si sa-i iei din multii lui clienti :)) Aruncindu-te intr-o multime de clienti, oricit de tentant ar fi, iti poate dilua resursele pina la punctul de a declansa o reactie "self-destroy" sau in cuvintele unei metafore din plaiurile mioritice (pe care le-am parasit dar de care tot mi-e dor) "nu te intinde mai mult decit te tine plapuma". Si daca poti jongla atitudinea asta cu "don't put all your eggs in one basket"... esti un om facut! Si bilingv! :))
I'M SO PROUD OF YOU!!

 

Te-am filmat eu si pe tine dar nu chiar toata prezentarea ca nu mai aveam memorie :D

 

@Seby: Am vazut, multumesc. Dar nici nu incepusem bine sa vorbesc; in plus, nu se aude aproape nimic, ca erai prea in spate. Nu-i bai!

 

@alex yeap. am stat mai in spate. oricum, felicitari pentru prezentare :)